Carlita
Carlita (Jaerla x Provita) je vrlo rana sorta, dopadljivog izgleda i ujednačene veličine. Snažna sorta s ranom tehnološkom zriobom. Carlitu možemo poslužiti kuhanu na “lešo”, na salatu, ali i pečenu s mesom na klasičan način. Prikladna je za paprikaše te za različite složence. Odlična je za potrošnju u domaćinstvu i ugostiteljstvu tijekom cijele turističke sezone.
Carlita boja mesa i kožice
Carlita dospijeće
– Vrlo rana
– Krupni gomolji
– Otporna na udarce i običnu krastavost
– Snažna sorta
– Rana tehnološka zrioba – rani iskop
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 76 | Rano |
Prinos zrelog nasada | 99 | Umjereno visok |
Veličina gomolja | 87 | Vrlo krupni |
Oblik gomolja | Okruglo – ovalni / Ovalni | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobe | Mali broj boba | |
Period dormantnosti | 60 | Srednje dugo |
Nicanje | 72 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 60 | Osjetljivo |
Razvoj lišća i cime | 65 | Srednji |
Unutrašnje modrice | 5 | Nije osjetljiv |
Babičavost | 45 | Osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 18% / 12,2% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 326 / 1.069 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja | 81 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 51 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 68 | Neznatno osjetljiva |
Alternaria | 55 | Osjetljiva |
Obična krastavost | 70 | Otporna |
Prašna krastavost | 54 | Osjetljiva |
PVY | 10 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 75 | Umjereno osjetljiva |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 8 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 |
– Podesiti gnojidbu prema analizi tla
– Ukupan dušik (N) 200 kg uključujući dušik iz tla
– Preporuča se 100% dušika dati kod sadnje jer se prihranom ne postiže dodatni efekt
– Najbolji rezultati su postignuti s početnom dozom od 200 kg
– Kalij (K) i fosfor (P) uobičajena gnojidba.
– Ukoliko se planira rani iskop (tehnološka zrioba), ne preporučamo organsku gnojidbu (npr. stajnjak).
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Omogućite sjemenu da se prilagodi na lokalne vremenske uvjete.
Prije sadnje poželjno je zagrijavanje sjemena kako bi se prekinuo period mirovanja.
Naklijavanje nije nužno, saditi se mogu probuđeni gomolji s malim bijelim klicama.
Za vrijeme sadnje pazite na otkidanje klica kako bi spriječili babičavost.
Može se saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u prehladno tlo.
Preporuča se plića sadnja jer gomolji rastu duboko u humak.
Najbolji rezultati ostvareni su na lakšim tlima.
Tehnološka upozorenja
Rast
Početni razvoj je spor, zatim slijedi uravnoteženi razvoj lišća i srednje visoke cime s dobrim pokrivanjem tla.
Formiranje gomolja je rano, broj gomolja je mali, gomolji su krupni.
Navodnjavanje može povećati broj zametnutih gomolja i spriječiti običnu krastavost i pucanje gomolja.
Na vrijeme treba početi preventivnu zaštitu protiv smeđe pjegavosti lista (Alternaria solani).
Kao rana sorta Carlita nije previše osjetljiva na plamenjaču.
Dobra otpornost na sušu.
Desikacija cime i iskop
Berba
Carlitu je moguće iskapati rano, nakon 75-90 dana.
Zbog krupnih gomolja, paziti kod iskopa i skladištenja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice.
Skladištenje
Skladištenje
Pogodna je za dugo skladištenje. Zbog osjetljivosti na Phomu ne smije se naglo skidati temperatura u skladištu.
Ako se skladišti na duži period, kožica joj gubi sjaj.
Malo je osjetljiva na suhu trulež (Fusarium sp.).
Ukoliko će se čuvati duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori.
Spuštajte temperaturu 0,5-0,7°C na dan, ali ne niže od 4°.