Fortus
FORTUS (Voyagr x RZ-95-6066) je srednje rana sorta krumpira, koja se dobro čuva i skladišti. Ima krupne, ovalne gomolje, žutu pokožicu i žuto meso. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.je.
Fortus boja mesa i kožice
Fortus dospijeće
– Krupni ovalni gomolji
– Vrlo jaka sorta
– Dobar prinos
– Pogodna za pravljenje pomfrita
– Dobro skladištenje
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 69 | Srednje rani |
Prinos zrelog nasada | 110 | Visok |
Veličina gomolja | 85 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalni | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobe | – | |
Period dormantnosti | 54 | Srednji |
Nicanje | 74 | Normalno |
Osjetljivost na Metribuzin | 85 | Umjereno osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 75 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 7 | Malo osjetljiv |
Babičavost | 65 | Malo osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 20,1% / 14,2% | |
Podvodna težina gomolja | 367 / 1,078 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja | 53 | Osjetljiv |
Plamenjača lista | 44 | Osjetljiv |
Alternaria | 80 | Otporan |
Plamenjača gomolja | 54 | Osjetljiv |
Obična krastavost | 54 | Osjetljiv |
Prašna krastavost | 54 | Osjetljiv |
PVY | 24 | Vrlo osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 1 | 7 | 3 | 1 | |
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 1 | 1 | 1 | 2 |
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Gnojidba dušikom: 2/3 prije sadnje i 1/3 prihranom.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje kasne sorte.
Gnojite li krumpir kalijem (KCl), gnojite ga bar 6 tjedana prije sadnje jer kasnija gnojidba (bliža sadnji) može uzrokovati nizak sadržaj suhe tvari.
Gnojidba fosforom (P) prema standardnoj preporuci.
Osigurajte redovitu opskrbu vodom i hranjivim tvarima. Stagnacija, a nakon nje brzi rast mogu prouzročiti pukotine na gomoljima.
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Fortus ima srednje dugi period mirovanja, dormantnost.
Uvijek tretirajte sjeme i tlo protiv Rhizoctonije.
Za postizanje željenog postotka suhe tvari, preporuča se sadnja u plodna tla.
Izbjegavajte tla s visokim rizikom od obične krastavosti.
Na tvrdim tlima potrebna je dobra obrada tla kako bi se izbjegli deformirani gomolji.
Na laganim tlima sa slobodnoživućim nematodama postoji veći rizik od prstenaste plutaste pjegavosti gomolja. Primijenite nematocide na tim tlima.
Sadnja s malim bijelim klicama daje najbolje rezultate.
Ne sadite u hladno tlo jer se povećava rizik od zaraze Rhizoctonijom.
Tehnološka upozorenja
Rast
Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lisne mase.
Dobro podnosi metribuzin (Sencor).
Navodnjavanje usjeva kod razvoja gomolja smanjuje rizik od obične krastavosti.
Koristite snažan program zaštite od Phytophthore, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Suhi i vrući uvjeti mogu rezultirati pojavom klica.
Desikacija cime i iskop
Berba
Za dobro stanje mirovanja osigurajte da usjev sazrije prije uništenja cime.
Fortus ima dobro odvajanje gomolja od cime.
Kako bi gomolji zadržali svijetlu i glatku kožu, ne smiju biti ostavljeni predugo u tlu nakon uništenja (desikacije) biljke i stabljike.
Gomolji su veliki. Pažljivo iskapajte i skladištite kako bi izbjegli oštećenja i modrice.
Skladištenje
Skladištenje
Usjev koji se bere za vrijeme dobrih vremenskih uvjeta može se brzo hladiti nakon prvog sušenja.
Fortus ima dobru dormantnost te se prvi mjesec nakon iskopa može čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom.
Umjetno hlađenje preporuča se za čuvanje duže od 4 mjeseca.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Kod iskopa gomolja pri normalnim vremenskim uvjetima, hlađenje može početi vrlo brzo (nakon 3 dana) nakon prvog sušenja. Osušite ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Da bi izbjegli dehidraciju, hladite s malim razlikama u temperaturi između hladnog zraka i temperature gomolja.
Niža temperatura čuvanja od preporučene pojačat će zaslađivanje gomolja. Ventilirajte redovno, ali kratko da spriječite nakupljanje CO2.