Primabelle
Primabelle (Carrera x Agata) je sorta krumpira vrlo atraktivne sjajne kožice te ujednačene veličine i oblika gomolja. Visokog je prinosa, ranog dospijeća i dobre otpornosti na rizoktoniju. Nakon kuhanja ovaj krumpir ostaje tvrd, ne raskuhava se, struktura mesa je sitnozrnata, dobro se reže, stoga je odličan za pravljenje krumpir salate.
Primabelle boja mesa i kožice
Primabelle dospijeće
– Vrlo atraktivna sjajna kožica
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Visok prinos
– Rano dospijeva
– Dobra otpornost na rizoktoniju
Kulinarski tip | A – čvrst, ne raskuhava se | |
Dospijeće | 84 | Vrlo rana |
Prinos zrelog nasada | 98 | Srednje visok |
Veličina gomolja | 83 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 9-11 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 46 | Srednje kratak |
Nicanje | 67 | Normalno |
Osjetljivost na metribuzin | 60 | Osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 60 | Umjeren |
Unutrašnje modrice | 2 | Nije osjetljiva |
Babičavost | 50 | Prilično osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 16,7% / 10,9% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 298 / 1.063 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 93 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 24 | Vrlo osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 49 | Osjetljiva |
Alternaria | 90 | Vrlo otporna |
Obična krastavost | 65 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 58 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 22 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 3 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 8 | 1 | 1 | 1 |
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Dušik (N): približno 100% u usporedbi s drugim ranim sortama.
– Gnojite li krumpir kalijem (KCl), gnojite ga bar 6 tjedana prije sadnje jer kasnija gnojidba (bliža sadnji) može uzrokovati nizak sadržaj suhe tvari.
– Gnojidbu fosforom (P) podesite prema standardnoj preporuci.
– Stajnjak će pomoći održavati vitalnost i snagu nasada.
– Primabelle je osjetljiva na nedostatke mikroelemenata, stoga prignojite mikroelementima.
– Magnezijem gnojite po mogućnosti neposredno pred cvatnju.
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Primabelle ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Sjeme čuvajte u rashladnom skladištu da spriječite fiziološko starenje i dehidraciju.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Ukoliko otkidate klice, ne dozvolite kondenzaciju na gomoljima.
Preporuča se tretirati gomolje i tlo za kontrolu rizoktonije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom.
Kod dužeg čuvanja preporuča se tretirati gomolje protiv srebrolikosti. Možete tretirati preparatom na bazi azoksistrobina.
Tehnološka upozorenja
Rast
Primabelle osrednje pokriva tlo.
Primjena metribuzina se preporuča prije nicanja. U slučaju primjene nakon nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugom dijelu vegetacije, time ćete stimulirati nakupljanje suhe tvari.
Navodnjavanje će dati ujednačenije gomolje bolje kulinarske kvalitete.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače kako bi spriječili plamenjaču lista.
Pri kraju vegetacijske sezone primijenite fungicide koji bolje štite gomolje od plamenjače.
Desikacija cime i iskop
Berba
Cilj je postići oko 17,5 % suhe tvari gomolja.
Gomolji rano dostižu tržnu veličinu, mogu se iskapati nakon 90-100 dana.
Da očuvate sjajnu i glatku kožicu, gomolje ne treba predugo ostaviti u tlu nakon uništenja cime (desikacije cime).
Primabelle je prilično otporna protiv modrica, ukoliko se ne pojave ekstremni uvjeti..
.
Skladištenje
Skladištenje
Primabelle je rana sorta i normalno se trži unutar 5 mjeseci nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima možemo brzo ohladiti odmah nakon zarašćivanja rana.
Ukoliko gomolje čuvamo privremeno, preporučena temperatura je 10°C.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne ispod 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.