Adora

ADORA (Primura x Alcamaria) je jedna od najranijih sorti krumpira, koja se dobro čuva i skladišti. Vrlo kratak period vegetacije. Ima krupne, ovalne gomolje, žutu potkožicu i svijetložuto meso. Vrlo je pogodna za sadnju u raznim klimatskim uvjetima. Odlikuju je dobri i ujednačeni gomolji visoke kvalitete. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.

Adora boja mesa i kožice

Adora dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Adora ima dugo stanje mirovanja. Dopustite sjemenu da se aklimatizira lokalnim uvjetima prije sadnje.
Uklonite vršnu klicu prije sadnje, sadite s malim bijelim klicama.
Na tvrdim tlima potrebna je dobra obrada tla kako bi se izbjegli deformirani gomolji.
Izbjegavajte tla s visokim rizikom prašne krastavosti.
Sadnja s malim bijelim klicama daje najbolje rezultate.
Prilikom sadnje pripazite da ne slomite klice.
Preporuka saditi malo iznad razine tla, jer gomolj raste duboko u tlu.

Tehnološka upozorenja

Rast

Ujednačeno nicanje omogućuje dobar razvoj lisne mase.
Navodnjavanje usjeva kod razvoja gomolja smanjuje rizik od obične krastavosti.
Adora je osjetljiva na plamenjaču (Phytophthora), ali s obzirom na rano dozrijevanje to najčešće nije problem.

Desikacija cime i iskop

Berba

Desikacija svijetlozelene cime rezultirat će sjajniju kožu.
Adora je spremna za branje nakon 75-90 dana.
Gomolji rastu duboko u humku.
Kako bi gomolji zadržali svijetlu i glatku kožu, ne smiju biti ostavljeni predugo u tlu nakon uništenja (desikacije) biljke i stabljike.

Skladištenje

Skladištenje

Usjev koji se bere za vrijeme dobrih vremenskih uvjeta može se brzo hladiti nakon prvog sušenja.

Osušite ubrzo nakon berbe i zadržite gomolje suhim kako bi spriječili pojavu srebrolikosti.
Idealna temperatura skladištenja: 5° C.