Carlita

Carlita (Jaerla x Provita) je vrlo rana sorta, dopadljivog izgleda i ujednačene veličine. Snažna sorta s ranom tehnološkom zriobom. Carlitu možemo poslužiti kuhanu na “lešo”, na salatu, ali i pečenu s mesom na klasičan način. Prikladna je za paprikaše te za različite složence. Odlična je za potrošnju u domaćinstvu i ugostiteljstvu tijekom cijele turističke sezone.

Carlita boja mesa i kožice

Carlita dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Omogućite sjemenu da se prilagodi na lokalne vremenske uvjete.
Prije sadnje poželjno je zagrijavanje sjemena kako bi se prekinuo period mirovanja.
Naklijavanje nije nužno, saditi se mogu probuđeni gomolji s malim bijelim klicama.
Za vrijeme sadnje pazite na otkidanje klica kako bi spriječili babičavost.
Može se saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u prehladno tlo.
Preporuča se plića sadnja jer gomolji rastu duboko u humak.
Najbolji rezultati ostvareni su na lakšim tlima.

Tehnološka upozorenja

Rast

Početni razvoj je spor, zatim slijedi uravnoteženi razvoj lišća i srednje visoke cime s dobrim pokrivanjem tla.
Formiranje gomolja je rano, broj gomolja je mali, gomolji su krupni.
Navodnjavanje može povećati broj zametnutih gomolja i spriječiti običnu krastavost i pucanje gomolja.
Na vrijeme treba početi preventivnu zaštitu protiv smeđe pjegavosti lista (Alternaria solani).
Kao rana sorta Carlita nije previše osjetljiva na plamenjaču.
Dobra otpornost na sušu.

Desikacija cime i iskop

Berba

Carlitu je moguće iskapati rano, nakon 75-90 dana.
Zbog krupnih gomolja, paziti kod iskopa i skladištenja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice.

Skladištenje

Skladištenje

Pogodna je za dugo skladištenje. Zbog osjetljivosti na Phomu ne smije se naglo skidati temperatura u skladištu.
Ako se skladišti na duži period, kožica joj gubi sjaj.
Malo je osjetljiva na suhu trulež (Fusarium sp.).
Ukoliko će se čuvati duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori.
Spuštajte temperaturu 0,5-0,7°C na dan, ali ne niže od 4°.