Cleopatra

Cleopatra (ZPC 50 35 x Desiree) je sorta koju karakterizira rana zrelost i rano formiranje gomolja. Gomolj joj je krupan i otporna je na Yntn. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Cleopatra boja mesa i kožice

Cleopatra dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Omogućiti sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Naklijalo sjeme daje raniji usjev.
Izbjegavati tla s velikim rizikom napada prašne krastavosti.

Tehnološka upozorenja

Rast

Ujednačeno nicanje s dobrim razvojem cime.

Ima rano formiranje gomolja.

Primijeniti snažan program zaštite protiv plamenjače lista (Phytophthora).

Desikacija cime i iskop

Berba

Osigurajte dobru berbu zrelog nasada, tako da su gomolji dovoljno očvrsle kožice.
Tada neće biti problema s unutarnjim modricama ili oštećenjima pri iskopu.

Ima krupne gomolje. Pri iskopu i skladištenju pazite da izbjegnete oštećenja i modrice.

Skladištenje

Skladištenje

Prosječno dug period mirovanja (dormantnost), dobro se čuva.
Dobar proces sušenja spriječit će kondenzaciju i smanjiti osjetljivost na srebrolikost.

Cleopatra je dobro otporna na Phomu i Fusarium.