Colomba

COLOMBA (Carrera x Agata) je sorta krumpira vrlo prikladna za rani iskop. Vrlo je lijepe i atraktivne sjajne kožice te je pogodna za sadnju u različitim klimatskim uvjetima. Vrlo lako se uzgaja i otporna je na običnu krastavost.
Gomolji su joj krupni i okruglo-ovalnog oblika sa žutom bojom kožice i mesa. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.

Colomba boja mesa i kožice

Colomba dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Colomba ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Čuvajte sjeme u rashladnoj komori da spriječite dehidraciju i fiziološko starenje.
Otkidanjem klice izbjegavate pojavu kondenzacije na gomoljima.
Dobro podnosi rezanje krupnih gomolja, optimalne rezultate će dati ako se reže 3-4 tjedna prije sadnje.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Adaptabilna je i dati će dobre rezultate na različitim tipovima tla.
Tretirati tlo na tlima sklonim napadu Rhizoctonia solani.

Tehnološka upozorenja

Rast

Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Tuberizacija je rana. Ima rano formiranje gomolja.
Primjena metribuzina se preporučuje prije nicanja. U slučaju primjene nakon nicanja primijeniti nižu dozu.

Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na djelovanje metribuzina, stoga prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugoj polovici vegetacije kako bi potaknuli nakupljanje suhe tvari.

Primijenite snažan program zaštite od plamenjače kako bi spriječili plamenjaču lista i gomolja.
Suho i toplo razdoblje može potaknuti rast klica.

Desikacija cime i iskop

Berba

Cilj je ostvariti 17% suhe tvari.
Colomba vrlo rano dozrijeva i uništenje cime ne bi trebao biti nikakav problem.
Općenito, Colomba se lagano odvaja od stolona i ima rano dozrijevanje kožice.
Može se iskapati poslije 75-90 dana.
Ako se iskapa zelena ili neposredno nakon uništenja cime, osigurajte brzo sušenje i hlađenje gomolja radi dobrog sazrijevanja kožice.

Skladištenje

Skladištenje

Colomba je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Ukoliko će se skladištiti duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori.

UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature od 3°C do 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.
Za dugotrajno čuvanje potrebno je tretirati gomolje inhibitorima klijanja.