Liseta

LISETA (Spunta x VE66-295) je jedna od ranijih sorti krumpira krupnih ovalnih gomolja. Gomolji imaju vrlo atraktivnu sjajnu kožicu i dobar sadržaj suhe tvari. Sorta je to kratkog perioda vegetacije, ranog sazrijevanja i dobrog prinosa. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Liseta boja mesa i kožice

Liseta dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Klice trebaju biti čvrste kako bi se izbjeglo njihovo otkidanje.
Najbolja kvaliteta dobit će se na plodnim i lakim tlima.
Izbjegavajte tla s velikim rizikom za napad prašne krastavosti.
Ukoliko Lisetu sadite na teškom tlu, neophodna je dobra priprema tla.
Može se saditi s malim bijelim klicama te naklijavanje nije potrebno.
Može se saditi rano, ali izbjegavajte sadnju u hladnim uvjetima.

Tehnološka upozorenja

Rast

Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Rano formiranje gomolja.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Primijenite snažan program zaštite protiv plamenjače da spriječite plamenjaču lista i plamenjaču gomolja.
Preventivno prskanje protiv plamenjače je preporučeno.
Liseta je osjetljiva na Yntn tolerantnost gomolja, stoga provodite snažnu kontrolu lisnih ušiju.

Desikacija cime i iskop

Berba

Liseta prilično rano sazrijeva te uništenje, desikacija, cime ne bi trebala biti nikakav problem.
Umjereno je osjetljiva na modrice. Da bi izbjegli mehanička oštećenja, smanjite visinu s koje gomolji padaju.
Obratite posebnu pozornost na izbjegavanje mehaničkih oštećenja. Time ćete izbjeći kasniju infekciju suhom truleži.

Skladištenje

Skladištenje

Liseta ima umjerenu otpornost prema gangreni gomolja (Phoma spp.) i suhoj truleži (Fusarium).
Za čuvanje duže od 3 mjeseca, potrebno je čuvanje u rashladnim komorama.
Skladištite na stabilnoj temperaturi od 5°C zbog kratke dormantnosti.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.
Dobro se čuva na stalnoj temperaturi.
Za dugotrajno čuvanje potrebno je upotrijebiti inhibitore klijanja.