Primabelle

Primabelle (Carrera x Agata) je sorta krumpira vrlo atraktivne sjajne kožice te ujednačene veličine i oblika gomolja. Visokog je prinosa, ranog dospijeća i dobre otpornosti na rizoktoniju. Nakon kuhanja ovaj krumpir ostaje tvrd, ne raskuhava se, struktura mesa je sitnozrnata, dobro se reže, stoga je odličan za pravljenje krumpir salate.

Primabelle boja mesa i kožice

Primabelle dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Primabelle ima kratak period mirovanja, dormantnosti.
Sjeme čuvajte u rashladnom skladištu da spriječite fiziološko starenje i dehidraciju.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Ukoliko otkidate klice, ne dozvolite kondenzaciju na gomoljima.
Preporuča se tretirati gomolje i tlo za kontrolu rizoktonije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom.
Kod dužeg čuvanja preporuča se tretirati gomolje protiv srebrolikosti. Možete tretirati preparatom na bazi azoksistrobina.

Tehnološka upozorenja

Rast

Primabelle osrednje pokriva tlo.
Primjena metribuzina se preporuča prije nicanja. U slučaju primjene nakon nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugom dijelu vegetacije, time ćete stimulirati nakupljanje suhe tvari.
Navodnjavanje će dati ujednačenije gomolje bolje kulinarske kvalitete.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače kako bi spriječili plamenjaču lista.
Pri kraju vegetacijske sezone primijenite fungicide koji bolje štite gomolje od plamenjače.

Desikacija cime i iskop

Berba

Cilj je postići oko 17,5 % suhe tvari gomolja.
Gomolji rano dostižu tržnu veličinu, mogu se iskapati nakon 90-100 dana.
Da očuvate sjajnu i glatku kožicu, gomolje ne treba predugo ostaviti u tlu nakon uništenja cime (desikacije cime).
Primabelle je prilično otporna protiv modrica, ukoliko se ne pojave ekstremni uvjeti..

.

Skladištenje

Skladištenje

Primabelle je rana sorta i normalno se trži unutar 5 mjeseci nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima možemo brzo ohladiti odmah nakon zarašćivanja rana.
Ukoliko gomolje čuvamo privremeno, preporučena temperatura je 10°C.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne ispod 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako osciliranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.