Rosi

Rosi (Symfonia x Mozart) je sorta dobrog uroda, ujednačene veličine i oblika gomolja. Široko prilagodljiva s visokim sadržajem suhe tvari. Dobre je otpornosti na običnu i prašnu krastavost. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Rosi boja mesa i kožice

Rosi dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Rosi ima srednji period mirovanja, dormantnosti.
Naklijavanje pomaže unaprjeđenju porasta.
Sorta je neznatno osjetljiva na babičavost, izbjegavajte sadnju u hladno tlo.
Rosi se može uzgajati na svim tipovima tla.
Tretirajte sjeme protiv rizoktonije ako će služiti za jesensko/zimski nasad.

Tehnološka upozorenja

Rast

Nicanje je ujednačeno s dobrim razvojem lišća.
Rosi je osjetljiva na metribuzin i kod tretiranja prije nicanja.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Rosi je osjetljiva na alternariju. Započnite s tretiranjem u vrijeme cvatnje.

Desikacija cime i iskop

Berba

Jedino će zreli nasad dati gomolje koji se dobro čuvaju.
Budite sigurni da je nasad zreo u vrijeme uništenja cime.
Spriječite retrovegetaciju zbog infekcije virusima (osjetljiva na viruse).

Skladištenje

Skladištenje

Rosi ima srednje dug period dormantnosti i možemo je čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvi mjesec nakon iskopa (vađenja).
Osušite gomolje brzo i održavajte ih suhima da izbjegnete zarazu srebrolikošću.
Temperatura skladištenja: 5 °C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.