Sunita

Sunita (Marabel x Carrera) je vrlo rana sorta krumpira s dobrim prinosom. Ovaj krumpir je prikladan za spremanje pomfrita, dobre tolerantnosti na modrice i otpornosti na prstenastu plutastu pjegavost.
Gomolji su ujednačene veličine i oblika. Boja kožice je žuta, a meso tamnožute boje. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Sunita boja mesa i kožice

Sunita dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Sunita ima dobar period mirovanja, dormantnosti.
Prije sadnje sjeme treba zagrijati kako bi se prekinuo stadij mirovanja.
Ne skladištite sjeme na temperaturi nižoj od 5°C. Zagrijte ga dovoljno prije sadnje.
Sunitu možemo uzgajati na svim tipovima tala.

Tehnološka upozorenja

Rast

Nicanje je nešto sporije. Lišće se kasnije dobro razvija.
Metribuzin se preporuča primijeniti prije nicanja. U slučaju primjene poslije nicanja, primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Navodnjavanje može veoma povećati broj gomolja.
Prejako navodnjavanje u kasnijoj vegetaciji povećava prenaglašenost lenticela.
Prekomjerna doza dušika (N) rezultirat će većom osjetljivošću na plamenjaču.
Primijenite snažan program zaštite od plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.

Desikacija cime i iskop

Berba

Cilj je postići oko 18% suhe tvari gomolja.
Prirast gomolja može biti jako brz na kraju vegetacije, redovito provjeravajte.
Sunita se može iskapati nakon 75-90 dana.
Poželjno je iskapati kada su temperature tla ispod 25°C da se izbjegne visok rizik od truleži.
Kada su temperature iznad 25°C, iskapajte rano ujutro ili navečer.

Skladištenje

Skladištenje

Sunita je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa.
Nasad iskopan u dobrim uvjetima može se odmah nakon zarašćivanja rana rashladiti.
Ima srednje dug period mirovanja, dormantnost, tako da je možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvih mjesec dana nakon iskopa (vađenja).
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Spriječite dehidraciju, hladite tako da bude mala razlika između temperature rashladnog zraka i temperature krumpira.
Spuštajte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Svako kolebanje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim
klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.