Sylvana

Sylvana (Fabula x Xantia) je prilagodljiva sorta krumpira, vrlo pouzdana. Visokog je prinosa i prikladna za različite tržišne segmente. Gomolji su ujednačeni i krupni. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.

Sylvana boja mesa i kožice

Sylvana dospijeće

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja

Sjeme čuvajte u rashladnom skladištu da spriječite fiziološko starenje i dehidraciju.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Otkidanje klice će povećati rizik od babičavosti.
Preporuča se tretirati gomolje u tlo za kontrolu rizoktornije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom.
Preporuča se tretiranje tla azoxystrobinom, koji djeluje na više gljivica, kao i gomolja koji se skladište te se tako sprječava širenje srebrolikosti.
Neznatno je osjetljiva na babičavost, ali ipak treba izbjegavati sadnju u hladno tlo, ispod 5°C. Sadite u toplo tlo i ne prerano!!
Može se uzgajati na svim tipovima tla.
Naklijavanje nije neophodno, može se saditi s malim bijelim klicama.

Tehnološka upozorenja

Rast

Sylvana je vrlo otporna na sušu.
Nešto sporijeg nicanja iza kojeg slijedi dobar razvoj.
Koristite preparate za tretiranje protiv Alternaria solani i Alternaria alternata.
Preporuča se rana i snažna zaštita protiv plamenjače.
U kasnijem dijelu vegetacije koristite preparate za zaštitu od plamenjače i gomolja.

Desikacija cime i iskop

Berba

Gomolji se lako odvajaju od cime.
Ima rano sazrijevanje pokožice.
Pri iskopu i skladištenju smanjiti visinu pada gomolja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice te poboljšala kvaliteta skladištenja.

Skladištenje

Skladištenje

Ima dug period mirovanja, dormantnosti, i dobro se skladišti.
Ne skladištite gomolje na temperaturi nižoj od 5°C.
Prebrzo rashlađivanje i osciliranje temperature pomaže razvoju suhe truleži (Phoma).
Nakon iskopa brzo osušite gomolje i očuvajte ih suhim kako bi spriječili srebrolikost.
Pažljivo dorađujte gomolje jer je sorta dijelom osjetljiva na tanka (nitasta) napuknuća.
Redovito ventilirajte, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Skladištenjem na preniskoj temperaturi ubrzava se starenje gomolja.