Blue Star
BLUE STAR (Bie 21-217 x Vitelottenoire) je posebna sorta krumpira, vrlo upečatljiv zbog svoje boje. Ima purpurnu, tamnoljubičastu pokožicu i purpurno meso. Odlikuju ga dobri i ujednačeni gomolji visoke kvalitete. Okus mu je mekan, neutralan s nagovještajem muškatnog oraščića. Zadržava lagano tvrdi okus nakon kuhanja, korica je nakon prženja i pečenja hrskava.
Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence. Čips je hrskav, mramornog uzorka i vrlo ukusan.
Blue Star boja mesa i kožice
Blue Star dospijeće
– Posebna, ekskluzivna sorta
– Dobar prinos
– Gomolji ujednačene veličine i oblika
– Dobre kulinarske osobine
Kulinarski tip | B – neznatno brašnjav, univerzalne namjena | |
Dospijeće | 66 | Srednje rano |
Prinos zrelog nasada | 109 | Visok |
Veličina gomolja | 79 | Srednji |
Oblik gomolja | Ovalni | |
Boja mesa nakon kuhanja | Purpurna | |
Boja kožice | Purpurna | |
Period dormantnosti | 44 | Kratak |
Nicanje | 75 | Normalno |
Osjetljivost na Metribuzin | 90 | Nije osjetljiv |
Razvoj lišća i cime | 85 | Vrlo snažno |
Unutrašnje modrice | 7 | Malo osjetljiv |
Babičavost | 90 | Nije osjetljiv |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 21,3 % / 15,4% | |
Podvodna težina gomolja | 392 / 1,084 | |
Plamenjača lista | 41 | Osjetljiv |
Plamenjača gomolja | 76 | Otporan |
Obična krastavost | 56 | Neznatno osjetljiv |
Prašna krastavost | 44 | Vrlo osjetljiv |
PVY | 67 | Neznatno osjetljiv |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantan |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 9 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 8 | 1 | 1 | 1 |
Prilagoditi gnojidbu prema analizi tla.
Dušik (N): 100% u odnosu na druge srednje rane sorte.
Gnojidba kalijem (K) i fosforom (P) je standardna.
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Blue Star ima kratko stanje mirovanja, dormantnost.
Sjeme držite na hladnom kako bi izbjegli fiziološko starenje sjemena i dehidraciju.
Uklonite vršnu klicu prije sadnje, sadite s malim bijelim klicama, čime ćete postići najbolje rezultate.
Tretiranje gomolja i tla je preporučljivo kako bi spriječili rizoktoniju, srebrolikost i ostale bolesti kožice koje se prenose tlom. Možete tretirati preparatom na bazi azoksistrobina.
Najbolja kvaliteta postići će se na plodnim i lakim tlima.
Izbjegavajte tla s visokim rizikom prašne krastavosti.
Tehnološka upozorenja
Rast
Ujednačeno nicanje omogućuje dobar razvoj lisne mase.
Blue Star dobro podnosi metribuzin (Sencor).
Upotrijebite snažan program zaštite od plamenjače, zbog visoke osjetljivosti na plamenjaču lista.
Navodnjavanje usjeva pridonijet će ujednačenijim gomoljima i boljim kulinarskim osobinama.
Ograničite navodnjavanje na tlima osjetljivima na prašnu krastavost.
Desikacija cime i iskop
Berba
Cilj je ostvariti 20% suhe tvari.
Desikacija svijetlozelene cime rezultirat će sjajniju kožu.
Blue Star se uglavnom lagano odvaja od stolona i ima rano dozrijevanje kožice.
Kako bi gomolji zadržali svijetlu i glatku kožicu, ne smiju biti ostavljeni predugo u tlu nakon uništenja (desikacije) biljke i stabljike.
Blue Star je prilično otporan na modrice, osim u ekstremnim vremenskim uvjetima.
Mala oštećenja prilikom berbe mogu rezultirati dehidracijom i ranim klijanjem.
Skladištenje
Skladištenje
Zbog kratkog perioda mirovanja, dormantnosti, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje.
Moguće je kratkotrajno skladištenje. Prije berbe kožica gomolja mora biti potpuno očvrsnuta.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Da bi spriječili dehidraciju gomolja, trebate ih hladiti tako da bude mala razlika između temperature zraka za hlađenje i uskladištenih gomolja.
Smanjujte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 5°C.
Temperatura u skladištu koja je niža od preporučene rezultirat će pojačanom kondenzacijom.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.