Gioconda
GIOCONDA (Vivaldi x Carrera) je sorta krumpira vrlo atraktivnog izgleda zbog svijetle kožice. Odlikuje ju vrlo dobar urod i ujednačena veličina i oblik gomolja. Nakon kuhanja ovaj krumpir ostaje tvrd, ne raskuhava se, struktura mesa je sitnozrnata, dobro se reže, stoga je odličan za pravljenje krumpir salate.Vrlo dobro se skladišti.
Gioconda boja mesa i kožice
Gioconda dospijeće
– Vrlo atraktivna svijetla kožica
– Dobar urod
– Ujednačena veličina i oblik gomolja
– Ne raskuhava se
– Dobro se skladišti
Kulinarski tip | A – čvrst, ne raskuhava se | |
Dospijeće | 75 | Srednje rano |
Prinos zrelog nasada | 101 | Srednje visok |
Veličina gomolja | 82 | Krupni |
Oblik gomolja | Ovalan | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Period dormantnosti | 63 | Srednji |
Nicanje | 63 | Sporo |
Osjetljivost na metribuzin | 73 | Umjereno osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 73 | Snažno |
Unutrašnje modrice | 11 | Prilično osjetljiva |
Babičavost | 64 | Nije osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 17,4% / 11,6% | |
Podvodna masa gomolja / specifična masa | 314 / 1.066 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 83 | Vrlo otporna |
Plamenjača lista | 44 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 91 | Otporna |
Alternaria | 54 | Osjetljiva |
Obična krastavost | 60 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 58 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 34 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 9 | 5 | |||
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F | F18 |
Vrijednost | 9 | 1 | 1 | 1 |
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Dušik (N): 110% u usporedbi s drugim srednje ranim sortama, 2/3 dajte prije sadnje, a 1/3 kao prihranu.
– Preporučaju se gnojiva koja sporo otpuštaju hranjiva jer produžuju vegetaciju.
– Obilna gnojidba kalijevim kloridom neposredno prije cvatnje smanjit će osjetljivost gomolja na modrice.
– Dobra gnojidba kalijevim i fosfornim gnojivima povećava prinos.
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Ima dug stadij mirovanja, dormantnost.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Ne skladištite sjeme na temperaturi nižoj od 5°C. Zagrijte ga dovoljno prije sadnje.
Ako ima vršnu klicu, odlomite ju i sadite sjeme s malim bijelim klicama.
Sjeme treba skloniti iz hladnog skladišta na vrijeme prije sadnje.
Najbolju kvalitetu ostvarit ćemo na bogatim, plodnim i na srednje teškim glinastim tlima.
Nemojte je saditi na laganim tlima, kako bi izbjegli duge gomolje.
Ima dobru tolerantnost na Rhizoctoniju.
Krupnije sjeme sadite dublje kako bi izbjegli zelene gomolje.
Formiranje većeg humka, odnosno dobro nagrtanje spriječit će pozelenjivanje gomolja.
Tehnološka upozorenja
Rast
Nicanje je nešto sporije, kasnije se lišće razvije dobro.
Metribuzin se preporuča primijeniti prije nicanja. U slučaju primjene poslije nicanja primijenite nižu dozu.
Vremenski uvjeti imaju jak utjecaj na efikasnost metribuzina, prilagodite dozu uvjetima.
Prejako navodnjavanje povećava prenaglašenost lenticela.
Navodnjavanje se preporuča u sušnim uvjetima.
Ograničite navodnjavanje u drugom dijelu vegetacije kako bi potaknuli akumulaciju suhe tvari.
Primijenite jak program zaštite od plamenjače, kako bi spriječili plamenjaču lista.
Suhi topli uvjeti mogu dovesti do klijanja gomolja u polju.
Desikacija cime i iskop
Berba
Cilj je postići oko 18,5 % suhe tvari gomolja.
Gomolj se dobro odvaja od cime.
Ostavite dovoljno vremena između uništenja cime i iskopa da se postigne kvalitetnije formiranje kožice.
Srednje je osjetljiva na mehanička oštećenja. Smanjite visinu pada gomolja kako bi ih izbjegli.
Skladištenje
Skladištenje
Ima dug period mirovanja, dormantnost, tako da je možemo čuvati u skladištu s vanjskom ventilacijom prvih mjesec dana nakon iskopa (vađenja).
Umjetno hlađenje je potrebno ukoliko će se gomolji čuvati duže od 5 mjeseci.
UMJETNO HLAĐENO SKLADIŠTE
Da bi spriječili dehidraciju gomolja, trebate ih hladiti tako da bude mala razlika između temperature zraka za hlađenje i uskladištenih gomolja.
Smanjujte temperaturu 0,5 – 0,7°C na dan do stabilne temperature, ne niže od 4°C.
Ventilirajte redovito, ali kratko, da spriječite nakupljanje CO2.
Svako variranje temperature, kombinirano s kondenzacijom, može rezultirati ranim klijanjem i visokim rizikom od pojave srebrolikosti.