Sylvana
Sylvana (Fabula x Xantia) je prilagodljiva sorta krumpira, vrlo pouzdana. Visokog je prinosa i prikladna za različite tržišne segmente. Gomolji su ujednačeni i krupni. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje.
Sylvana boja mesa i kožice
Sylvana dospijeće
– Široka prilagodljivost (adaptabilnost)
– Visoka otpornost na sušne uvjete
– Visoko prinosna sorta
– Prikladna za različito trženje
– Gomolji su krupni i ujednačenog oblika i veličines)
Kulinarski tip | AB – neznatno čvrst | |
Dospijeće | 65 | Srednje rana |
Prinos zrelog nasada | 109 | Visok |
Veličina gomolja | 83 | Vrlo krupni |
Oblik gomolja | Okruglo ovalni / ovalni | |
Broj gomolja | 12-14 | |
Boja mesa nakon kuhanja | Žuta | |
Boja kožice | Žuta | |
Bobice | Nema boba | |
Period dormantnosti | 72 | Dugo |
Nicanje | 71 | Normalno do sporo |
Osjetljivost na metribuzin | 78 | Umjereno osjetljiva |
Razvoj lišća i cime | 75 | Snažan |
Unutrašnje modrice | 12 | Osjetljiva |
Babičavost | 60 | Malo osjetljiva |
Sadržaj suhe tvari / škrob | 19,3% / 13,5% | |
Podvodna težina gomolja / specifična masa | 352 / 1.075 | |
Prstenasta plutasta pjegavost gomolja (TRV) | 41 | Osjetljiva |
Plamenjača lista | 50 | Osjetljiva |
Plamenjača gomolja | 64 | Osjetljiva |
Alternarija | 67 | Neznatno osjetljiva |
Obična krastavost | 66 | Neznatno osjetljiva |
Prašna krastavost | 61 | Neznatno osjetljiva |
PVY | 27 | Vrlo osjetljiva |
Yntn tolerantnost gomolja | 99 | Tolerantna |
PCN otpornost | Tip | Ro1 | Ro2/3 | Pa2 | Pa3 |
Vrijednost | 8 | 3 | 4 | 1 | |
Rak krumpira | Fysio | F1 | F2 | F6 | F18 |
Vrijednost | 9 | 3 | 6 | 1 |
– Prilagodite gnojidbu analizi tla.
– Gnojidba dušikom (N): 240 kg/ha uključujući dušik iz tla, gnojiti u dva navrata, 2/3 prije sadnje i 1/3 prihranom.
– Dvokratna aplikacija preporuča se za održavanje jake lisne mase, što će rezultirati krupnijim gomoljima.
– Gnojite li krumpir kalijem (KCl), gnojite ga barem 6 tjedana prije sadnje jer kasnija gnojidba (bliža sadnji) može uzrokovati nizak sadržaj suhe tvari.
– Potrebna je obilna gnojidba kalijem zbog osjetljivosti na modrice. Dodatna gnojidba kalijem neposredno pred cvatnju smanjuje osjetljivost na modrice.
Priprema za sadnju i sadnja
Sadnja
Sjeme čuvajte u rashladnom skladištu da spriječite fiziološko starenje i dehidraciju.
Omogućite sjemenu da se aklimatizira na lokalne uvjete prije sadnje.
Otkidanje klice će povećati rizik od babičavosti.
Preporuča se tretirati gomolje u tlo za kontrolu rizoktornije, srebrolikosti i drugih bolesti kožice koje se prenose tlom.
Preporuča se tretiranje tla azoxystrobinom, koji djeluje na više gljivica, kao i gomolja koji se skladište te se tako sprječava širenje srebrolikosti.
Neznatno je osjetljiva na babičavost, ali ipak treba izbjegavati sadnju u hladno tlo, ispod 5°C. Sadite u toplo tlo i ne prerano!!
Može se uzgajati na svim tipovima tla.
Naklijavanje nije neophodno, može se saditi s malim bijelim klicama.
Tehnološka upozorenja
Rast
Sylvana je vrlo otporna na sušu.
Nešto sporijeg nicanja iza kojeg slijedi dobar razvoj.
Koristite preparate za tretiranje protiv Alternaria solani i Alternaria alternata.
Preporuča se rana i snažna zaštita protiv plamenjače.
U kasnijem dijelu vegetacije koristite preparate za zaštitu od plamenjače i gomolja.
Desikacija cime i iskop
Berba
Gomolji se lako odvajaju od cime.
Ima rano sazrijevanje pokožice.
Pri iskopu i skladištenju smanjiti visinu pada gomolja kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i modrice te poboljšala kvaliteta skladištenja.
Skladištenje
Skladištenje
Ima dug period mirovanja, dormantnosti, i dobro se skladišti.
Ne skladištite gomolje na temperaturi nižoj od 5°C.
Prebrzo rashlađivanje i osciliranje temperature pomaže razvoju suhe truleži (Phoma).
Nakon iskopa brzo osušite gomolje i očuvajte ih suhim kako bi spriječili srebrolikost.
Pažljivo dorađujte gomolje jer je sorta dijelom osjetljiva na tanka (nitasta) napuknuća.
Redovito ventilirajte, ali kratko, tako da spriječite nakupljanje CO2.
Skladištenjem na preniskoj temperaturi ubrzava se starenje gomolja.